This page was last updated: 2013-02-02 at 1648 GMT

RÖDBETSBIFFAR

Om tillagningen av rödbetsbiffar - Källa (återgå med backspace!):

Rödbetsbiffar

Kommentarer från tillagningen.


De ekologiska rödbetorna jag inhandlat låg i en 1kg-förpackning och eftersom de var 9 till antalet beräknade jag styckevikten till ca 110g. Den här omgången avsåg jag att bli ett försök med halva mängden ingredienser så jag skippade gula och nöjde mig med röda rödbetor.

Jag skalade och rev de två största rödbetorna och placerade rivet i en stor skål.
Därefter tillsatte jag ½ dl fiberhavregryn.
Schalottenlöken jag nyligen trodde mig ha inhandlat fanns ej men däremot pärllökar och jag finhackade den minsta av dessa och tillsatte hacket till blandningen i skålen.
Krukan med bladspenat jag haft stående på ett fat med lite vatten hade börjat tröttna men gick ändå hyggligt att hacka och tillsätta till skålens innehåll.
Dill och timjan hade jag i nymalen form på glasburkar och jag adderade 2 msk av dillen samt 1 msk av timjan till blandningen i skålen. Det tog ju en del på innehållet och en annan gång köper jag nog krukor med färska kryddor.
Därefter valde jag ett av de mindre äggen i min äggkartong och rörde omsorgsfullt ned detta, varefter jag vred ned måttligt med färskkrossat av salt och peppar.

Jag förseglade och satte in blandningen i kylen för att fortsätta nästa dag, dvs 2013-02-02.

2013-02-02 Provet.

'Ugns-svängen' har jag nog missförstått och jag tolkar den nu som att stekningen kan göras vid ett tillfälle och att biffarna sedan kan förvaras i kyl för att vid ett eller flera successiva tillfällen värmas i ugn före förtäring. Detta tog jag fasta på och stekte upp 3 biffar i rapsolja och sedan ytterligare 3 i rapsolja plus lite smör. Potatis och sallad skippades vid det här tillfället och serveringen gjordes med rårörda lingon och ett glas kall standardmjölk. Under förtäringen stekte jag upp resterande smet resulterande i ytterligare 5 biffar. Dessa lade jag upp på ett fat som förseglades och placerades i kylen.

Resultatet blev oväntat positivt trots att varken potatis eller sallad tillkom. Att biffarna blev ännu godare vid användning av smör vid stekning var ju ingen överraskning! Mätt och mycket belåten slutar jag för nu med planer på att till de 5 sparade biffarna inhandla och koka en burk ärter (KRAV) samt koka ett par potatisar och prova kombinationen under den kommande veckan. Sås? ... det kanske går bra med lite smält smör :)

Nedan visas exempel på rödbetor som använts i biffarna.
Rödbetor

Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!