This page was last updated: 2012-10-06 at 1156 GMT

RÖDBETSSOPPA MED INGEFÄRA, CITRON OCH CHILI

Om tillagningen av en rödbetssoppa som blev mycket lyckad och ett värdefullt tillskott till mitt kosturval - Källa (återgå med backspace!):

Rödbetssoppa med ingefära, citron och chili

Kommentarer från tillagningen.Skalade och hackade rödbetor utan större problem, även om rödbetorna tog lite tid att få finhackade - de blev till kubliknande tingestar med sidan 6mm +- 50%. Lade hacket i stor skål.

Rev sedan en bit färsk ingefära till angiven mängd, finhackade den röda chilifrukten efter att ha delat den och avlägsnat alla kärnor utom 20-25 st som jag lät följa med i hacket.

Satte därefter bredbottnad rostfri kastrull på spisplattan för uppvärmning och tillsatte först ca 50 g smör som sedan det smält fick sällskap med den stora skålens innehåll, vilket jag därefter utsatte för en hygglig omrörningsomgång.

Efter att sedan ha tillsatt rivet och hacket skalade och pressade jag två väl tilltagna och vackra vitlöksklyftor så att resultatet fick falla direkt ned i kastrullen och genom ny omrörning integrerades med materialet.

Två grönsaksbuljongtärningar från Kockens koktes upp i drygt 6 dl vatten medan jag diskade av, torkade och sedan rev en färsk citron runt om med rivjärnets grövsta sida samt halverade citronen och pressade saften ur de båda halvorna. Ekologiskt producerade citrusfrukter och äpplen, m fl frukter, är än så länge obefintliga eller mycket sällsynta varor i 'mina' butiker, så jag hoppas behandlingen av citronen med vatten och rotborste avlägsnade ev växtgifter från citronen någorlunda effektivt.

När materialet i kastrullen fått 'fräsa' och småkoka ett tag, slog jag på buljongen och lät det hela koka tills de små 'rödbetskuberna' genom prov med gaffel började kännas någorlunda mjuka. Tiden för detta uppgick till en bra bit utöver angivna 15 minuter.

Saften och skalrivet från citronen tillsattes och det hela kokades upp som hastigast, varefter 'slätning' av soppan med hjälp av mitt enda mixerverktyg, en mixerstav av rätt god kvalitet, vidtog. Efter några minuters behandling verkade soppan ha fått en hyggligt slät konsistens, även om en och annan mindre väl 'mixad' rödbetskub fanns.

Nedan visas exempel på vegetariska produkter som använts i soppan, rödbetor, ingefära, citron och röda chilifrukter.
Rödbetor Ingefära Citron Chili

HÅLLBAR I KYLEN
Tog en ny portion av soppan igår, måndag 5/11. Den var helt opåverkad av tiden i kylen.
En sak jag skall komma ihåg till nästa soppkok är, att halvera mängden chilipeppar, så att smaken blir något mindre stark. Soppan tillhör det bästa jag någonsin ätit.

Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!