This page was last updated: 2015-10-11 at 13:01 GMT

BLOMKÅLSSOPPA

Om tillagningen av en mycket god och närande soppa på blomkål - ett värdefullt tillskott till mitt kosthåll - Källa (återgå med vänsterpilen uppe till vänster!):

Blomkålssoppa

KOMMENTARER FRÅN TILLAGNINGEN. />


Blomkålshuvudet vägde 1 kg! Eftersom receptet valt ett huvud på 700g, så får man räkna med att ta till 1½ (en och en halv)ggr angivna mängder av ingredienserna.

Sedan jag nogsamt sköljt och delat upp blomkålen i mjuka bitar (blommor) och lite hårdare dito (stamdelar) och satt 1½ liter vatten i kokning samt tillsatt 1½ tärning grönsaksbuljong, började jag lägga i stamdelar och andra delar av blomkålen som erfarenheten visat behöver längre koktid.
Följde upp processen genom att med gaffel kontrollera hur blomkålsbitarna successivt mjuknade.

Efter ca 30 minuters kokning verkade alla delar av blomkålen ha blivit lagom mjuka så jag hällde av vätskan i en skål och mixade innehållet i kastrullen med min stavmixer. Saknar man mixer, så bör det nog fungera med att krossa blomkålen med gaffel och acceptera ett mindre slätt resultat.
Tillsatte den sparade vätskan (buljongen) samt ett par dl grädde, lite vit- och svartpeppar.

Efter att ha gjort ett snabbt uppkok och konsumerat ett par soppslevar av soppan kunde jag belåtet konstatera, att det hela smakade mycket bra.

Nedan visas exempel på vegetariska produkter som använts i soppan - ett blomkålshuvud samt peppar.

Blomkål Peppar

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!