This page was last updated: 2012-09-01 at 0641 GMT

KÅL-, TOMAT- OCH ÄRTSOPPA

Om tillagningen av en kombinerad kål-, tomat- och ärtsoppa, som blev en succé - Källa:

Kålsoppa med tomat och gröna ärtor

Kommentarer från tillagningen.


Med hjälp av vår gamla hederliga hushållsvåg konstaterade jag, att det inköpta kålhuvudet vägde strax över 1.5 kg och jag delade det mitt itu. Den ena halvan stuvades in i plastpåsen och fick återvända till kylen. Klyftningen och finstrimlandet av kålen gick snabbt och utan problem - matberedare har jag ingen utöver en stavmixer, men den behövdes ej i detta sammanhang. Kålen placerades i en stor skål.
Purjolöken jag valt var till storleken betydligt mindre än de jag brukar inhandla. Att kapa till den med bibehållande av en lagom mängd av den gröna blasten, att snitta, skölja och strimla den gick också bra. Den placerades tillsammans med kålen i skålen.

En lämplig kastrull med vid botten försågs med en lagom mängd rapsolja och upphettades varpå skålens innehåll, dvs den preparerade kålen och purjolöken hälldes däri.

Att snabbt fräsa upp purjo och kål kan man glömma - den breda bottnen till trots blev kastrullen gott och väl mer än halvfylld och innehållet fick vändas och röras om en bra stund innan detta moment fick passera som väl genomfört.

Krossade tomater fanns hemma i form av pappförpackning från ICA - Jag brukar till min vegetariska pastasås, den med färdigkrossade tomater, använda en variant med chili och jag bedömde, att den extra kryddan nog ej skulle skada.
Den tomma kartongen fylldes med vatten som efter omskakning hälldes i kastrullen. Grönsaksbuljongtärningen smulades ned, locket lades på och det hela behövde småkoka mer än dubbelt så lång tid mot vad som stipulerats, innan kålen kunde anses ha blivit tillräckligt 'mjuk'.

Soppan verkade sakna en del vätska och jag förstod, att jag glömt tillsätta de 4 dl vatten som anges i receptet. Sagt och gjort, och kokningen fick fortsätta ytterligare en liten stund - avsmakning samt tillsats av en ringa mängd salt och peppar gjordes under tiden.

Då jag fyllt på med burken gröna ärtor med spad och det hela, upptäckte jag, att jag måste ha förväxlat burkarna i affären och fått med mig en burk med ärtor och morötter men utgick från, att soppan ej skulle bli lidande av av detta, vilket för övrigt senare tycktes bekräftat efter avsmakningen.

Resultatet så långt blev en gudomligt god soppa, som kommer att bli en långkörare i mitt enmanshushåll, där varje serveringstillfälle går till så, att jag värmer upp 1-2 soppslevar av soppan. 3-4 fulla portioner har jag redan hunnit konsumera och igår, 2012-08-11, upptäckte jag, att jag sedan tidigare haft ett knippe dill i frysfacket. Jag sköljde av detta och klippte ned det i portionen soppa, och den redan tidigare himmelska smaken fick en annan och, om möjligt, ännu bättre karaktär.

Den 30 augusti började smeten till de fantastiska rotselleribiffarna ta' slut på allvar och tanken på att åter få smaka den här fantastiska kålsoppan började bli övermäktig, så jag gjorde helt enkelt ett nytt soppkok.

Den vitkål som blev över vid förra tillfället hade hållit sig perfekt i kylen och skillnaden i ingredienserna blev nu:
a) De krossade tomaterna blev den här gången en 500g-förpackning med kravmärkt innehåll från ICA i st för den tidigare använda 400g-förpackningen med chili.
b) Burken med ärtor rymde den här gången nästan 4 dl men inga morötter. Receptet rekommenderar ju mängden 2 dl, så överskottet kokade jag snabbt upp i lättsaltat vatten och fick därmed ett välkommet mellanmål.

Tillagningen gick förvånansvärt snabbt den här gången och soppan smakade, efter måttlig tillsats av salt och vitpeppar, som förra gången: mycket bra! Soppan blev aningen tunnare än förra gången, möjligen beroende på att den fick 100 g krossade tomater extra - ser dock detta enbart som en fördel.

Kål

Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!