This page was last updated: 2013-01-06 at 1717 GMT

CHILISÅS

Om ett enkelt sätt att tillaga chilisås från scratch - även om den sedan bör stå 2-3 veckor innan den är färdig. Källa:

Kryddig vegetarisk pastasås

Kommentarer från tillagningen av en halv omgång avsedd för test av metoden.

Sköljde två medelstora tomater (250g) samt finhackade och lade dem i en normal 3-liters kastrull som jag börjat upphetta med låg värme.

Sköljde, kärnade ur samt finhackade en lite mindre chilifrukt och en halv medelstor spetspaprika. och lade hacket i kastrullen.

Finhackade en medelstor lök och lade hacket i kastrullen.

Tillsatte halva i receptet angiven mängd av rödvinsvinäger, strösocker, salt och malen ingefära till kastrullens innehåll.

Arbetet med att finhacka ingredienserna tog sin lilla tid och innehållet i kastrullen hade börjat visa tecken på att vilja börja koka och jag ökade effekten på spisplattan så att det hela började småkoka.

Efter att kokningen pågått så smått i lite drygt 20 minuter bedömde jag, att det hela kunde avslutades, stängde spisplattan samt tog kastrullen från spisen, smakade av med godkänt resultat och kylde av den en stund i ett vattenbad.

En glasburk med lock från Önos som innehållit 590g smörgåsgurka hade jag redan tidigare noggrannt rengjort och låtit stå torrt och nu fyllde jag denna med kastrullens innehåll samt noterade på burkens etikett dagens datum och ordet CHILISÅS. Det framgår ej hur och var burken skall förvaras under de veckor som skall förflyta tills såsen skall anses vara färdig, så jag börjar nog med att placera burken långt ned i kylen.

Avvaktar nu med viss spänning resultatet efter 2-3 veckors väntan.


Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

chili

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!