This page was last updated: 2012-09-15 at 1049 GMT

COLESLAW MED RÖDKÅL

Om tillagningen av coleslaw med rödkål. Källa:

Tillagningsproceduren:

Coleslaw med rödkål, recept

Så här gjorde jag:Det rödkålshuvud jag inhandlat vägde 450 g i stället för den i receptet angivna vikten på 300 g, så jag bestämde mig för att laga till en mängd motsvarande 50% utöver den tänkta.

Kålen strimlades fint och jag avstod från att kapa strimlorna utan lät dem bli så långa de blev!
Svenska äpplen fanns tyvärr ej för tillfället så jag valde några Royal Gala från Italien.
Kål- och äpplestrimlorna fyllde upp en större och en mindre skål och jag fördelade materialet i förhållandet 2/3 - 1/3.
För första gången köpte jag creme fraiche, 2 dl, och tillsatte 1 dl riktig grädde för att matcha mängden med receptet. Detta hällde jag i en skål.
Äppelcidervinäger hade jag ej hemma, men däremot balsamvinäger av vilken 1½ matsked hälldes i skålen tillsammans med 1½ tesked av en grövre variant av Dijon-senap samt 3/4 matsked socker och 3/4 tesked salt.

Att riva pepparrot var en ny erfarenhet, som jag gärna gör om någon gång, tårarna rann men den friska doften av färsk riven pepparrot uppskattade jag. Började med ett alltför fint rivjärn och övergick snabbt till det normala fyrsidiga järnets grövsta sida. När jag fått ihop en halv deciliter av denna delikata rivna grönsaksrot, tillsatte jag detta till övrigt innehåll i skålen med såsingredienser.
Efter en stunds blandande hade såsen fått en fin konsistens och en, enligt mitt något defekta (rödgrönblinda) färgsinne, mycket vacker färgton.

Öste med en slev växelvis 2 och 1 slevar av såsen till den större respektive mindre av skålarna med kål- och äpplestrimlorna.

Efter en ganska noggrann omrörning av den fantastiska blandningen i respektive skål ställde jag in underverken i kylen.


Efter en stund serverade jag mig ett fat ur den mindre skålen och fick mig till livs en av de mest fantastiska portioner råkostsallad jag kunde påminna mig att jag någonsin tidigare fått! Det gick åt ytterligare portioner under dagen och idag, den 12 sept, blev frukosten till större delen en portion coleslaw.

Nedan t.v.: bild av den större skålen med färdig kålsallad, mitten: rödkålshuvud och t.h. grönt äpple.

Portion Rödkål Äpple Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!