This page was last updated: 2012-11-13 at 1755 GMT

TOMATSOPPA JENNY

Om tillagningen av tomatsoppan från Jenny Nilsson på Facebook. Den blev mycket lyckad och ett fint tillskott till mitt enmannakosthåll:

Tomatsoppa Jenny

Kommentarer från tillagningen, där min dotter Camilla deltog:De enda ingredienser som saknades i kylen var osten och basilikan, så en burk Mascarpone inhandlades jämte en kruka ekologisk basilika

Vi hällde lite olivolja i en bredbottnad 3-liters kastrull på spisplattan och tillsatte även en skiva smör (liten avvikelse från receptet).

Den gula löken hackades i små bitar, vitlöken finhackades och tomaterna, 7 st klass 1 från Österlen, skållades, skalades och delades i sex klyftor vardera. Medan materialet fräste i kastrullen på medelvärme kokte vi upp 6 dl vatten med buljongtärningen och hackade en spetspaprika i nätta små bitar.

När materialet frästs till lagom konsistens tillsatte vi buljongen och paprikahacket samt ett par lagerblad av något mindre storlek. Medan detta fick koka finhackade vi bladkronorna från basilikakrukan, varvid jag själv använde en professionell japansk kock-kniv (julklapp från Enea Data på 80-talet) och min dotter använde sig av en kniv, som hennes mormor använt i sin matlagning under många herrans år och som hennes morfader hållit vass med hjälp av slipstenen de hade på sin lilla halländska lantgård.

Efter 25-30 minuters kokning tillsatte vi basilikahacket och lät soppan koka ytterligare några minuter. Salt och peppar avvaktade vi med och avsåg att låta gästerna själva sköta om den detaljen vid serveringen. Vi drog därefter kastrullen av den heta plattan och rörde ned Mascarpone-burkens innehåll.

Därefter serverade vi oss själva var sin portion och förtärde detta med stor och tilltagande förtjusning till var sitt glas ekologiskt halvtorrt vitt vin från Rhendalen. Det blev förstås påbackning och efter den avslutade måltiden kunde vi samställt ge denna rätt ett toppbetyg.

Eftersom jag kokar upp varje portion efter hand som soppan konsumeras, så kan jag vid varje tillfälle anpassa kryddning (salt, peppar) och ev. spädning med vatten efter behov och smak. Vid denna första servering tillsatte faktiskt ingen av oss två varken salt eller peppar, även om jag för min del nog brukar ta ett par tag med min pepparkvarn och därmed en aning färskriven vitpeppar.

Nedan visas så småningom exempel på vegetariska produkter som använts i Jenny's tomatsoppa och tills vidare visar jag bilden av några tomater:
Tomater

Tisdag 2012-11-13: Idag gjorde jag soppkok nr 2 av Tomatsoppa Jenny.
En skillnad blev, att jag använde betydligt fler tomater än senast, det blev ca 1.25 kg den här gången. En annan skillnad blev, att jag använde kallpressad rapsolja i stället för olivoljan.
Två soppslevar fyllde tallriken och nu står resterande del i kylen i den kastrull som använts - det känns tryggt att ha ett litet buffertlager av den här fantastiska soppan till hands! Soppan smakade precis lika otroligt gott som den förra omgången. Den ser också riktigt fin ut i tallriken och fotot jag tog med min nya smartphone hoppas jag kunna lägga in här så småningom!

Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!