This page was last updated: 2012-10-11 at 0900 GMT

LINSGRYTA À LA PELLE och HILLEVI LARSSON

Om tillagningen av linsgrytan från Pelle och Hillevi på Facebook. Den blev mycket lyckad och ett värdefullt tillskott till mitt enmannakosthåll:

Linsgryta Hillevi

Kommentarer från tillagningen: För ett mindre antal medlemmar i kosthållet räcker det med en halv sats, varför alla kvantiteter i receptet halverades vid genomförandet.


Tärnade en gul lök lagom fint och tre vitlöksklyftor lagom grovt samt en chilifrukt fint efter att ha avlägsnat kärnorna (fröna). Lade hacket i stor skål och värmde lite grekisk jungfruolivolja i en 3-liters . Hällde därefter ned hacket i kastrullen.

Medan materialet fräste i kastrullen på medelvärme tärnade jag en morot av något mindre än medelstorlek.

När materialet frästs till lagom mjuk konsistens tillsatte jag morotstärningarna, 1 paket (500g) av ICAs kravmärkta krossade tomater, ½ liter vatten, ½ grönsaksbuljongtärning (Knorr), 2 krossade mindre lagerblad, 3 dl röda linser (hade ej gröna linser hemma) samt en aning salt, peppar och en tesked paprikapulver. Medan detta fick koka tärnade jag 3 mindre potatisar att ha till hands efter det första kokningsintervallet.

Efter 15-20 minuters kokning tillsatte jag potatishacket och lät det hela koka ytterligare ca 15 minuter.

När potatishacket blivit mjukt av kokningen tillsatte jag försiktigt lite salt och peppar, varefter arbetet med att under vetenskapligt kontrollerade former bestämma mängden ättika per portion påbörjades.

Min soppslev rymmer 1 kaffekopp, dvs 1½ deciliter. Vid servering av soppa brukar jag per portion med slevens hjälp hälla motsvarande ca en och tre kvart av slevens rymd, dvs ca 7/4 dl av soppan i en mindre kastrull och värma den jämte eventuella tillsatser - i det här fallet 24%ig ättika. I detta vetenskapliga experiment gjorde jag en ansats och provade med en tesked av ättikan. Efter ett mindre uppkok och avsmakning kunde jag konstatera, att jag lyckats träffa ganska rätt efter min smak, så anrättningen kunde anses klar!

Eftersom jag kokar upp varje portion efter hand som linsgrytan konsumeras, så kan jag vid varje tillfälle anpassa kryddning (salt, peppar och ättika) och spädning med vatten efter behov och smak.

Nedan visas så småningom exempel på vegetariska produkter som använts i linsgrytan och tills vidare visar jag bilden av några vackra chilifrukter:
Chili

Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!