This page was last updated: 2013-01-06 at 1717 GMT

KRYDDIG VEGETARISK PASTASÅS Á LA VIKTVÄKTARNA

Om tillagningen av en fin variant på temat vegetariska pastasåser - Källa:

Kryddig vegetarisk pastasås

Kommentarer från tillagningen.


Skalningen av 7 medelstora tomater med knepet att kryssa och stoppa i kokande vatten så att skalet lätt kan dra's av lyckades bra och genomfördes med dem en i sänder. Med en hålslev förflyttade jag dem till avkylning under vattenkranen och lade dem i en ganska stor skål.

Tomaterna hackades, dvs jag klyftade dem och delade klyftorna i mindre bitar. Hacket placerades i en annan skål, nedan kallad grönsaksskålen.

Squashen skalades och tärnades fint utan problem och hacket lades i grönsaksskålen.

Två stora lökar skalades och hackades och förpassades till grönsaksskålen.

Två vitlöksklyftor skalades och finhackades och lades grönsaksskålen.

En lämplig kastrull med vid botten försågs med en lagom mängd rapsolja och upphettades varpå grönsaksskålens innehåll hälldes däri samt tilläts fräsa mellan 5 och 10 minuter, varefter en halv grönsaksbuljongtärning smulades ned i kastrullen tillsammans med oregano och rosmarin enligt receptet. Jag fick därvid tillfälle att prova min nyinköpta vackra lilla marmormortel för finstötning av rosmarinfröna.

Efter att ha låtit såsen småputtra i ca 20 minuter drog jag av kastrullen från den varma plattan och lät den stå under tiden jag kokade en portion kravmärkt spaghetti. Jag serverade den med en lagom portion av pastasåsen. De Resultatet blev godkänt, men jag fick under tiden jag åt en idé till förbättring av anrättningen inför varje serveringstillfälle, se nedan!

Ett par dagar senare ville jag prova min idé till förbättrad servering: Medan spaghettin kokade (8 minuter) värmde jag portionen pastasås men hällde i en slurk grädde och lite chilisås. Jag hann också riva och tillsätta ½-1 dl ost. Resultatet blev en utsökt rätt av spaghetti med vegetarisk pastasås. Serverat tillsammans med lite halvtorrt kravmärkt vitt vin, Berlina, samt en skvätt mjölk blev det en fullträff. Såsen som sådan, dvs som den är utan de nya tillsatserna vid serveringstillfällena, visade sig ha mycket god hållbarhet i kylskåpet.

MODIFIERING AV RECEPTET DEN 5 JANUARI 2013
Vet man med sig, att man vill ha lite bättre sting via chili i smaken, så kan man till hacket addera en eller två chilifrukter. Jag tillsatte sålunda en sådan i samband med ett nykok rubricerade datum. Resultatet blev godkänt.

Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

Tomater

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!