This page was last updated: 2012-08-06 at 1821 UTC

QUINOA-BIFFAR

Om ett recept på baksidan av ett paket quinoa-frön från Saltå Kvarn

Receptet från SaltåKvarn

Kommentarer från mina experiment med quinoa-fröna utgående från receptet på paketet från Saltå Kvarn.
Först fick jag ta ställning till huruvida jag skulle koka 2 dl quinoa-frön, eftersom det enligt uppgift i receptet skulle ge 6 dl kokt uinoa. I själva ingrediensförteckningen anges mängden kokt quinoa till 3 dl!
Jag beslöt använda hela den mängd kokningen gett upphov till, dvs 6 dl.

Som alltid när det gäller Crème fraiche envisades jag även i det här fallet att med hjälp av den kunskap i franska jag tillägnade mig i realskolan i Mellerud tolka begreppet som färsk grädde. Inga andra avsteg från ingredienslistan gjordes dock och smeten fick en konsistens, som verkade lämplig att forma vegetariska pannbiffar ur.

Tillagningen och serveringen av biffarna gjordes i omgångar under 3 olika dagar och smeten förvarades i kylen mellan varje tillfälle. Serveringen gjordes med tillsats av rårörd lingonsylt vid de olika tillfällena.

Dag 1: Biffarna var svåra att hålla ihop i stekpannan och tre stora biffar fick täcka hela pannan. Måltiden blev dock utsökt och smakade mycket bra!

Dag 2 som tillika var dagen efter den första: Storleken på det ägg jag använt var av minsta förekommande storlek och med tanke på tendensen till dålig sammanhållning i biffarna, rörde jag i ytterligare ett sådant ägg i smeten. Jag gjorde biffarna dessutom mindre till formatet. Resultatet blev godkänt.

Dag 3 som egentligen var dag 5: Smeten höll sig fint i kylen - en fördel med vegetariskt är, så vitt jag förstår, att maten håller sig längre. Nu tog jag ordentligt med smör i pannan, höjde värmen något (växlade mellan läge 4 och 3 på elspisen) och ökade stektiden till vändningen av biffen, stekningen av andra sidan krävde relativt kort tid, vilket jag lärt mig av de tidigare dagarnas erfarenheter.

Tillagning 1 Tillagning 2 Tillagning 3

Fler kommentarer kommer längre fram!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!