This page was last updated: 2014-01-20 at 08.05 GMT

RISOTTO MED FULLKORNSRIS, ÄPPLE, ÄRTER, MORÖTTER OCH CITRON

En redogörelse för äventyret på eftermiddagen den 19 januari 2014 att med restprodukter på eget bevåg konstruera och laga till en risotto som skall räcka till 3 eller 4 personer.

Om tillagningen av risotto - ett spännande tillskott till mitt kosthåll.

Risotto Beacon

Kommentarer från tillagningsprocessen.


Hillevi Larsson visade på sin FB-sida en fantastisk bild av en gryta med risotto - jag blev hungrig och gick ned till köket för att undersöka huruvida jag hade material hemma till att försöka laga till något sådant. Mina planer på inköp av livsmedel hade jag skjutit upp p g a det kalla och blåsiga vädret.

Jag fann ett paket fullkornsris där 'bäst före'-datumet var passerat med några år.
Vidare fann jag ett äpple, egentligen avsett för koltrastarna, en ekologiskt odlad citron, en halvfylld flaska äppelcider, en burk ärter och morötter (netto 305 g) och en halv grönsaksbuljongtärning.
Dessutom fanns diverse kryddor och en skvätt ekologiskt vitt vin.

Citronen såg ut att ha sett bättre dagar men jag delade den och den visade sig vara helt frisk. När jag hällde upp 1½ dl av riset i ett mått så såg även det ut att vara OK och jag påbörjade en tillagningsprocess med att sätta en kastrull på en spisplatta och valde ett läge något under medelvärme samt lade ca 20 g smör i kastrullen,

Jag skalade och hackade en frisk och fin gul lök och placerade hacket samt den smulade halva grönsaksbuljongtärningen i kastrullen.

När löken brynts hällde jag i det uppmätta riset samt 1½ dl av äppelcidern i kastrullen jämte saften från den ena citronhalvan. Innehållet i burken med ärter och morötter värmde jag upp, hällde av vätskan och adderade hälften av dessa grönsaker till innehållet i kastrullen. Resten förtärde jag vid sidan om under tillagningsprocessen.
Därefter lät jag det hela börja småkoka.

Under kokningen fyllde jag efter hand på med vatten i mån av behov och när det hela efter ca 25-30 minuter tycktes ha fått en lagom konsistens tillsatte jag en tesked malen stark paprika och en tesked basilika. Avslutningsvis tillsatte jag saften från den resterande citronhalvan samt ca 2½ cl av mitt vita halvtorra ekologiska vin.

Efter att ha konsumerat ca en och en halv soppslev av risotton kunde jag belåtet konstatera, att det hela smakade riktigt bra.

Nedan kommer senare att visas exempel på vegetariska produkter som använts i risotton.Citron äpple

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!