This page was last updated: 2012-08-21 at 1021 GMT

ROTSELLERIBIFFAR MED KANEL OCH ROSMARIN

Om tillagningen av rotselleribiffar med kanel och rosmarin. Receptet är med benäget bistånd lånat från en blogg tillhörig en av mina följare på Twitter. Källa:

Tillagningsproceduren:

Rotselleribiffar, recept

Så här gjorde jag:
Matberedare har jag ännu ej skaffat mig - en hygglig stavmixer har jag, men den tror jag inte är användbar här

Därefter skalade och hackade jag löken fint och hällde den i en skål stor nog att rymma alla ingredienserna.
De vita bönerna placerade jag, efter att ha silat bort spadet och sköljt dem, i omgångar i en mindre skål där jag mosade dem och sedan flyttade över massan till den stora skålen.

Rotselleriklumpen och palsternackorna skalades utan större besvär och jag delade rotsellerin i två halvor inför rivningen. Visst har vi, sedan min fru ännu var i livet, en manuell liten händig maskin med vev och utbytbara cirkulära skivor för olika rivningsändamål, men jag använde den grövsta sidan av det traditionella 4-sidiga rivjärnet och rev rotfrukterna på en tallrik. Det rivna flyttade jag efter hand över till den stora skålen. Arbetet med rivningen tog en stund, men jag tröstade mig med att jag kanske kunde skryta med bedriften senare, om det skulle bli aktuellt att återberätta hur jag gjorde - och så blev det uppenbarligen.

Ägg, kanel och citronsaften tillsattes och rördes in i smeten.

I stället för färsk rosmarin hade jag av någon anledning i stället köpt hem färsk bladpersilja och placerat den i ett glas vatten. Eftersom jag hade torkad rosmarin att strö tillsatte jag de två stipulerade teskedarna av detta. Av bladpersiljan tog jag knappt halva knippet, sköljde och finhackade den samt blandade in den i smeten.

Saltade och pepprade. För att få smeten ordentligt blandad avslutade jag processen med att med hjälp av elvispen försedd med degkrokarna röra runt i smeten några minuter. Därefter placerade jag smeten i en plastpåse och stoppade in detta i kylskåpet med avsikt att påbörja stekning dagen därpå.

Längre än en timme kunde jag dock ej vänta utan tog fram smeten och provstekte 4 små biffar i min lilla gjutjärnspanna, som vi fick av svärmor på 60-talet - den är troligen från förrförra seklets slut eller kanske från förra seklets början.
Tillsammans med sylt smakade detta så obeskrivligt gott att jag stekte ytterligare 4 biffar. Sedan satte jag in smeten i kylen i väntan på att den skulle få förgylla ytterligare några dagar i mitt enmanshushåll med dessa otroligt välsmakande och näringsrika vegetariska biffar.

Nedan visas en bild av biffarna i pannan efter att ha vänts, en skymt av skålen med smeten skymtar också. Serveringsbilden visar uppläggningen av de fyra första små biffarna.

Stekning Servering

Fler kommentarer kommer längre fram jämte, vid behov, aktuella rättelser och ev uppdateringar!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!