This page was last updated: 2014-01-04 at 12:12 GMT

SVARTROTSSOPPA MED ROSMARIN OCH INGEFÄRA

Om tillagningen av en mycket god och närande soppa på svartrötter med rosmarin och ingefära - ett värdefullt tillskott till mitt kosthåll - Källa (återgå med vänsterpilen uppe till vänster!):

Svartrotssoppa med ingefära och citron

KOMMENTARER FRÅN TILLAGNINGEN. />


De svartrötter jag inhandlat var ekologiska och packade i Nederländerna. Jag pressade en halv ekologisk citron i en bunke med vatten och började skala svartrötterna som var fem till antalet.

Efter att ha ansat spets och botten på en svartrot skalade jag med en potatisskalare en bit av änden med 'täljmetoden' och fortsatte sedan genom att ändra riktning på skalningen så att den gick i riktning mot mig själv och den metoden fungerade bra. När en rot var skalad, kapade jag den i små bitar av storleksordningen 15 mm och placerade dem omedelbart i bunken med citronvattnet.

Därefter lade jag en bit smör i en bred tjock-bottnad kastrull och hackade sedan tre chalottenlökar av prima sort och utseende. När smöret smält hällde jag av citronvattnet från bunken med svartrotsbitarna och hällde över bitarna jämte lökhacket i kastrullen. Jag satte också igång att koka en liter vatten med en grönsaksbuljongtärning - hönsbuljong verkar på mig malplacerat i en vegetarisk rätt. Smör tillåter jag mig dock att använda än så länge.

Som alltid i det här läget när man följer ett recept, så visade det sig, att angiven mängd smör var för snålt tilltagen så jag pytsade efter hand på med skvättar av ekologisk rapsolja. Jag vinnlade mig även om att ej glömma att röra om i kastrullen.

I min nätta lilla marmormortel krossade jag de torkade rosmarinfröna och tillsatte dessa jämte grönsaksbuljongen till kastrullen - förberedde även avslutningen genom att finhacka färsk ingefära till ungefär den mängd som angivits.

Efter ca 30 minuters kokning verkade svartrotsbitarna ha blivit lagom mjuka så jag tillsatte ingefärshacket, saften från den resterande citronhalvan och en deciliter vispgrädde samt strödde över en mindre mängd nymalen svartpeppar från en liten pepparkvarn avsedd för detta. En mixerstav av rätt god kvalitet plockades fram och sedan kastrullen tagits från plattan och placerats på diskbänken påbörjade jag mixningen. Efter några minuters behandling med mixerstaven verkade soppan ha fått en hyggligt slät konsistens.

Efter att ha konsumerat tre soppslevar av soppan kunde jag belåtet konstatera, att det hela smakade riktigt bra.

Nedan visas exempel på vegetariska produkter som använts i soppan - svartrot och ingefära.

Svartrötter Svartrötter Eko Ingefära

2013-12-03 lagade jag till en ny omgång av denna fantastiska soppa. Chalottenlök hade jag inte hemma, så jag använde i stället en medelstor gul lök och tre små steklökar. Perfekt resultat!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!