This page was last updated: 2012-06-30 at 7:39 PM

Detta är ett utdrag ur Tove Lifvendahls Food and drinks på hennes web-sida och beskriver hur man gör en frisk och lättlagad dill- och gurkasallad.

Ingredienser:
1 gurka.
½ rödlök.
Ett par matskedar färskpressad citron.
½ matsked olivolja.
Lite salt och peppar.
Dill.

Skala och dela en gurka på längden. Gröp ur kärnhuset med en sked.
Skär i cm-stora halvmånar.
Blanda med 1/2 finhackad rödlök, ett par matskedar färskpressad citron, en halv msk olivolja samt lite salt och peppar.
Alldeles innan servering, blanda i/strö över en knippe dill som är plockad i små fina vippor.

Källa: Salsan i samband med Vårmiddag på röding 2012-04-26

Tillagningen gick bra och utan tillstötande problem.
Citronen var av drygt normalstorlek och överskottet efter pressningen blev tillsammans med lika mycket vatten och en skvätt socker ett glas välsmakande citronsaft!
I stället för att halvera en rödlök valde jag i affären ut några lökar av cirka halv normalstorlek och använde en av dessa.
Gurkan var nog över medelstorlek vilket blev en bonus (större portioner), dock kan man i sådana fall efter skalning och urkärning dela de två halvorna ytterligare en gång på längden och i stället för de i och för sig vackra halvmånarna använda halva sådana (kvartsmånar) - möjligen blir då salladen lättare att röra ihop.

Dillen lärde jag mig vid dagens iordningställande av portion nummer tre att klippa riktigt kort med saxen, vilket gjorde portionen mer lättblandad.

Jag har alltså f n en portion kvar i kylen och har nu hunnit bli så förtjust i anrättningen, att rätten sannolikt kommit för att stanna hos mig - en portion dagligen kanske blir ett nytt mönster i min kosthållning!

Kort om upphovsrättsinformationen till bilderna nedan:
Dill: - © Naturhistoriska riksmuseet 1996.
Citron: - picture in public domain.
Rödlök: - © Nein Arimasen - GNU Free Documentation License.
Gurka: - picture in public domain.

Dill Citron Red onion Slanggurka





Valid XHTML 1.0 Transitional